Medicinsk Laser

Medicinsk Laser

Medicinsk Laser används mycket framgångsrikt på både människor och djur. I många länder används lasern på idrottsskador och inom travet. Laser är ett rent ljus med endast en våglängd, den ökar genomblödningen och minskar svullnadern och sätter igång en självläkande process i kroppen.
Laser används tex: mot inflammationer och värk på muskler, leder och senor. Laser verkar snabbt på inflammationer och även ödem.
Hur ofta man behöver Laser, beror på hur länge man haft ont och vad det är för sorts skada. Vanligast är att man behöver ca: 3-8 behandlingar med en veckas mellanrum eller tätare i början och sedan med längre intervall emellan. På akuta skador går det oftast snabbare. De flesta känner av en förbättring redan efter första behandlingen, men en del kan få ont mellan 6-24 timmar efter en Laserbehandling.
Detta beror på att det sätts igång en läkningsprocess i kroppen men det går oftast över efter någon dag för att sen bli mycket bättre.
Laser är bra på både akuta och kroniska smärtor. Man räknar med att skadan läker på halva tiden, mot vad den skulle göra utan en laserbehandling.
Det finns inga dokumenterade biverkningar med laser.

Några vanliga behandlingsområden

Medicinsk Laser på djur

Laser används mycket på olika slags skador så som muskler, leder och senor. Inom travsport används lasern flitigt i dag. Hästar framförallt har ett stort muskelsystem och det uppkommer ofta låsningar i nacke, hals och bogparti. Många oförklarliga hältor på hästar, sitter ofta i muskelsystemet. En häst som hänger i ena tygeln tex: har ofta en låsning i de översta nackkotorna. Laser stimulerar cellernas ämnesomsättning, immunförsvar och cirkulation i blod- och lymfkärl. Den hämmar också inflammationer och fungerar både muskelavslappnande och smärtstillande.
Lasern stimulerar kroppens alla självläkande egenskaper.
På hästar kan man ofta se att dom blir väldigt snabbt trötta under en behandling, de börjar gäspa, gapa, sträcker ut halsen och en del lägger sig även direkt efteråt och sover.
Detta är ett bra tecken på att lasern ger ett snabbt resultat. Både hästar och hundar svarar mycket bra på behandlingen.

Laser på häst, hund och katt